Bornholm er et fantastisk sted at køre mountainbike. Intet andet sted i landet finder du så mange spændende, tekniske og smukke steder at køre MTB samlet på så lille et geografisk område. Her er en guide til dig, som overvejer at tage cyklen med til solskinsøen.
0
Danmarks MTB mekka
Bornholm byder på mountainbike-oplevelser som du ellers skal til udlandet for at finde. Snørklet, teknisk og klippefyldt singletrack, spor der går klods op og ned ad næsten lodrette klippesider, flowy spor og lange, tekniske nedkørsler. Og alle disse herligheder er samlet på en lille ø i østersøen, med en omkreds på blot 141 km. Er du mest til intervaltræning på grusveje og blodsmag i munden er Bornholm også en fin destination, men ikke væsentligt bedre end så mange andre områder med bakker.
Vis hensyn
Når du færdes på stier som bruges af løbere, hundeluftere, vandrere og andre gæster skal du tage særligt meget hensyn. Kør aldrig hurtigere end at du kan nå at standse, hvis du møder andre på sporene, og stop gerne cyklen helt og hils venligt, når du passerer andre brugere af sporene. I sommerferien hvor der er rigtig mange turister er det også en rigtig god ide at nøjes med at cykle tidligt om morgenen eller sent på aftenen, hvor der er mere tomt på sporene.
Udstyr
Hvis der er noget sted i Danmark som berettiger at man bruger en trailbike eller en all mountain/enduro cykel er det Bornholm. Den ekstra vandring på forgaffel og evt. bagdæmper og en mere aggressiv geometri vil gøre det nemmere at køre de stejle og tekniske passager. Men du kan også sagtens tage din XC cykel med ud på sporene - så kan det bare være, du - alt efter teknisk niveau - skal af og trække lidt oftere.
Hvis du vil køre i klipper er et sæt knæbeskyttere en god ide, for konsekvensen af et styrt på sten og klipper er noget større end på en skovsti. Vælg hellere et sæt lette knæbeskyttere som du kan holde ud at køre med en hel dag end nogle med meget beskyttelse, som alligevel ender i rygsækken, fordi de gnaver eller er ubehagelige.
Du bør også overveje hvilke dæk du har med. Lette XC dæk vil hurtigt få huller i siderne, når du kører i sten og klipper, så vælg et sæt med forstærkede sider - eksempelvis Snake Skin hvis det er Schwalbe dæk, EXO hvis det er Maxxis og Protection hvis det er Continental. Det vil også være en god ide, at vælge et grovere mønster end hvad der er nødvendigt til et typisk dansk XC spor.
Turforslag
Officielle spor
På Bornholms højeste punkt, Rytterknægten i skoven Almindingen, finder du Trailcenter Bornholm - Almindingen, som trods en begrænset længde er et af Danmarks bedste mountainbikespor. Sporet er et af Naturstyrelsens 10 spir. I 2016 er sporet blevet bygget om, så det nu byder på et blåt loop med mulighed for at køre afstikkere, så man i alt kan køre seks forskellige ture nedad i det stærkt hældende og klippefyldte terræn. Nedkørslerne har varieret sværhedsgrad fra let til svær. De røde og sorte spor er teknisk svære og byder på ture hen over store klippesten og klippepartier, noget som du ikke finder andre steder i Danmark. Vær opmærksom på, at der ikke må køres på trampestierne langs Ekkodalens sider, da det er et særligt beskyttet område, og at al kørsel på og ved borgruinerne selvfølgelig er strengt forbudt, da det er fortidsminder, så hold dig til de anlagte stier og skovvejene, hvis du kører uden for de officielle MTB-spor.
Har du børnene med, eller foretrækker du bare mindre teknisk terræn kan Skovlysporet i Blykobbe Plantage anbeales. Her finder du et fint, let blåt loop med mulighed for et par lidt sværere afstikkere markeret med rødt. Sporet er anlagt i sandet terræn, så det er relativt tørt det meste af året.
I Granitbruddet ved Vang er der anlagt et XC spor, som ikke er specielt teknisk, men hvor der til gengæld er en meget lang opkørsel gennem bruddet, hvis man er til den slags, og du kommer også forbi en fin lille teknikbane undervejs.
No-go
Paradisbakkerne i den østlige del af Almindingen er privat skov, og selv om områdets meget klippefyldte stier er populære blandt mountainbikere, bør du ikke køre der, da ejerne ikke ønsker det. Husk i øvrigt lovgivningen, hvis du kører uden for de markerede MTB-spor: Du må kun cykle på skovveje og stier, der er menneskeskabte og fremtræder egnede til cykling med en almindelig cykel.
Brug for en guide eller tekniktræning?
Hvis du gerne vil have lidt hjælp til at finde rundt på Bornholm, kan du tage fat i Troels Bernth, også kendt som Trailskipper. Han kender alle de fede spor på øen. Du kan komme i kontakt med ham via hans Facebookside Trailskipper Bornholm.
På Bornholm finder du også en af Danmarks bedste undervisere i MTB-teknik, Christian Terry. Ham kan du kontakte via hans Facebookside Flowteknik.